lunes, 22 de febrero de 2010

FINCA MOROTE



El 17 de febrer professors i professores de l´Institut vam visitar Finca Morote, a la partida alacantina d´Orgegia, una de les poques finques de l’antiga Horta d’Alacant que encara roman activa. El seu propietari Tomàs va contar-nos l’origen de la hisenda, mostrant-nos conreus i instal·lacions. Va ser tot un viatge al llarg de l’historia d’aquest paisatge rural que no hauríem de perdre per manca d’interès o d’ajuda a un patrimoni tan ric d’experiències i de cultura.

La casa té l’origen al segle XVII, però serà molt modificada al XIX. Era d´uns mitgers establerts per En Pere Franquesa al Palamó i Orgegia, on hi ha una bassa que arreplega l’aigua de vessants i brolladors i dona reg a Morote. Gràcies a la preciosa aigua i a l’esforç de les famílies llauradores s’ha anat construint aquest paisatge d’agricultura mediterrània, de secà i d’hortets.

Els bancals baixen en suau pendent cap a Vistahermosa. La civada i les hortalisses encara no es veuen, però si garrofers, moltes oliveres, magraners, codonyers, ametllers i un projecte interessant: vinya supervivent de la plaga fil·loxera, d’abans de 1910. També hi ha arbres útils, la palmera datilera, el llorer, el lledoner, paleres i figueres a la vora de les sèquies. I colomes, paons reials, un matxo i gossets.

Ja dintre, Tomàs ens explicà el funcionament d’una moderna almàssera amb maquinària d’última tecnologia. El resultat és oli verge extra, d’extracció en fred i alta qualitat. Prop conserva la vella almàssera, de rutllo de pedra que girava mogut pel matxo o un ase mentre xafava olives negres. Al costat, en altre magatzem, està la bodega amb els cups i tonells. Tot envoltat per un món d’eines i objectes del passat rural: esportins, una premsa de ferro del XIX (construïda per la Metal·lúrgia Aznar d´Alacant), tisores de podar, destrals, martells, un carro, forcats, cistelles, cabassos, pales, forquetes, cresols, mesures de capacitat de líquids, ampolles, càntirs, botiges. Ens cridà l’atenció els colors i les textures dels materials: espart, fusta, pedra, argila, llauna, bronze, ferro forjat, vidre…

Finca Morote és un racó hortolà amagat entre l’autovia i la intensa urbanització costanera. Recolzem aquest tros de vida.

ÀLBUM FOTOGRÀFIC: http://picasaweb.google.es/boirita/FINCAMOROTE#

2 comentarios:

Lobo Azul dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Lobo Azul dijo...

Buenas tardes Llanos, mi nombre es Jesús.

Me gustaría visitar y poder llevar aceite a la Almassera, pero creo que antes debería ponerme en contacto con ellos para saber la cantidad de mínima de Olivas que tengo que llevar.

He buscado información en la web y lo único que he encontrado ha sido tu blog. Te agradecería que si conoces alguna forma de ponerme en contacto con ellos me lo hicieses llegar.

Gracias de antemano

Un saludo y felices días